Ofte stillede spørgsmål

Har du spørgsmål, der kræver svar? Vælg mellem de forskellige kategorier for ofte stillede spørgsmål nedenfor, eller indtast dit spørgsmål i søgefunktionen øverst på websiden.

FreeStyle Libre Bevilling

  • Hvordan kan jeg erhverve FreeStyle Libre?
    Det afgørende for hvem du skal ansøge hos (den rette instans) er, om FreeStyle Libre vil være et behandlingsredskab eller et hjælpemiddel for dig. Dette afhænger blandt andet af hvilket konkret behov FreeStyle Libre opfylder for dig og om din diabetes er velreguleret, jf. Ankestyrelsens principafgørelse 30-17.

    Du kan som borger få FreeStyle Libre på to forskellige måder:
    1. Dysreguleret Diabetes: Sundhedssektoren (dvs. sygehuset eller speciallægepraksis) kan tildele dig FreeStyle Libre som et behandlingsredskab, eller
    2. Velreguleret Diabetes: Din kommune kan yde støtte til FreeStyle Libre som et hjælpemiddel, hvis FreeStyle Libre ikke er et behandlingsredskab.
  • Hvordan ved jeg, om min diabetes er velreguleret eller ej?
    Ret henvendelse til dit hospital/sygehus eller læge med henblik på at få foretaget en lægelig vurdering af om din diabetes er velreguleret og hvilke behov FreeStyle Libre kan opfylde for dig, da kommunen som udgangspunkt vil have brug for disse oplysninger for at kunne behandle din ansøgning.
    Abbott har udviklet en online dagbog, for dig med diabetes, som du kan udfylde og herefter diskutere med din behandler, så behandleren kan belyse, hvorvidt du er velreguleret eller ikke. Resultatet vil være en hjælp til dig for næste step. Hvor skal du ansøge om at erhverve FreeStyle Libre?
    Klik her for at gå til online dagbog.
  • Kan jeg skifte sygehus?
    Vær opmærksom på, at du som borger som udgangspunkt har ret til frit sygehusvalg. Det betyder, at du frit kan vælge mellem offentlige sygehuse og afdelinger i landet, når du skal undersøges eller behandles. Det er din egen læge, der skal sende en henvisning til det offentlige sygehus, du gerne vil henvises til.
    For mere information om frit sygehusvalg klik her (NB: Åbnes i et nyt vindue, bringer dig til et eksternt website)
  • Hvad skal jeg gøre, hvis sygehuset afslår min ansøgning om støtte til FreeStyle Libre som et behandlingsredskab?
    Hospitalet/sygehuset vil skulle tage udgangspunkt i Afgrænsningscirkulærets afsnit 2 ved vurderingen af din ansøgning. Hvis du får afslag, men mener, at du er berettiget til at modtage FreeStyle Libre som et behandlingsredskab, kan du klage til Styrelsen for Patientsikkerhed. Se klagevejledning her: https://stps.dk/da/borgere/klage-over-sundhedsvaesenet/

    Hvis det vurderes i Sundhedssektoren, at FreeStyle Libre ikke er et behandlingsredskab for dig, vil du i stedet kunne ansøge om støtte til FreeStyle Libre som et hjælpemiddel hos din kommune. Klik her for yderligere information https://freestylediabetes.dk/kundeservice/ofte-stillede-sporgsmal#velreguleret

    Klik her for yderligere information om FreeStyle Libre bevillingen.
  • Hvad skal jeg gøre, hvis min diabetes er DYSREGULERET?
    Er din diabetes ikke velreguleret og er du allerede i behandling for din diabetes på et hospital kan du henvende dig til dit hospital, eller bede din praktiserende læge om at henvise dig til dit hospital, og bede hospitalet om at vurdere om du kan tildeles FreeStyle Libre som et behandlingsredskab. Vær opmærksom på, at du som borger frit kan vælge mellem offentlige sygehuse og afdelinger i landet, når du skal undersøges eller behandles. Det er din egen læge, der skal sende en henvisning til det offentlige sygehus, du gerne vil henvises til.
  • Hvad skal jeg gøre, hvis min diabetes er VELREGULERET?
    Hvis FreeStyle Libre må anses for et hjælpemiddel for dig, skal du ansøge din kommune om støtte til FreeStyle Libre via www.borger.dk. Hvis det er afklaret i sundhedssektoren, at FreeStyle Libre ikke vil være et behandlingsredskab for dig, eller der i øvrigt foreligger tilstrækkelige lægelige oplysninger i sagen, skal kommunen foretage en væsentlighedsvurdering af, om du kan få støtte til FreeStyle Libre.

    Væsentlighedsvurderingen
    Kommunerne skal efter servicelovens § 112, stk. 1, "yde støtte til hjælpemidler til borgere med varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når hjælpemidlet:
    1. i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne,
    2. i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet, eller
    3. er nødvendigt for, at den pågældende kan udøve et erhverv. "

    Hvis FreeStyle Libre må anses for et hjælpemiddel for dig, skal du ansøge din kommune om støtte til FreeStyle Libre via www.borger.dk. Læs videre for at få en trinvis vejledning i, hvordan du kan anmode om FreeStyle Libre.

    Du har ret til at få støtte til det "bedst egnede og billigste" hjælpemiddel, jf. servicelovens § 112 og hjælpemiddelbekendtgørelsens § 3. Hvilket hjælpemiddel, der er det "bedst egnede og billigste" for dig vil afhænge af en sundhedsfaglig vurdering af din funktionsnedsættelse og dine behov. Det er derfor vigtigt, at du i din ansøgning om støtte tydeligt beskriver, hvordan du konkret oplever, at FreeStyle Libre væsentligt (1) afhjælper de varige følger af din nedsatte funktionsevne, (2) i væsentlig grad letter din daglige tilværelse i hjemmet, og/eller (3) er nødvendigt for, at du kan udøve et erhverv. Du kan kontakte din læge om at få foretaget en vurdering af dine behov og hvordan FreeStyle Libre kan opfylde disse.

    I vurderingen af om FreeStyle Libre vil være et hjælpemiddel skal kommunen ifølge Ankestyrelsens principafgørelse blandt andet inddrage oplysninger om hvorvidt din diabetes er velreguleret og om du har brug for instruktion og assistance fra sundhedsfagligt personale for at kunne anvende FreeStyle Libre.
  • Hvordan ansøger jeg om støtte til FreeStyle Libre via borger.dk?
    Du kan anmode om FreeStyleLibre via borger.dk i 10 lette trin
    1) Gå til borger.dk. Husk at have dine NEM-login-oplysninger ved hånden.
    2) Under afsnittet ”Handicap”, klik på ”hjælpemidler og forbrugsgoder”
    3) Tryk på den grønne ”start”-knap til højre for afsnittet– Ansøg om hjælpemidler /forbrugsgode/ boligindretning hos kommunen. Denne overskrift er den tredje på listen .
    4) Vælg din kommune fra rullelisten
    5) Du vil blive omdirigeret til en side med titlen Ansøg om hjælpemidler /forbrugsgode/ boligindretning.
    6) Klik på den grønne knap ”videre”
    7) Du vil blive omdirigeret til en logonside. Logge på med NemID ved at klikke på knappen ”Start med NemID”. Fordelen ved at logge på fra starten er, at systemet automatisk kan udfylde nogle af oplysningerne
    8) Udfylde og kontrollere de nødvendige oplysninger. (OBS! Det er vigtigt, at du i din ansøgning om støtte tydeligt beskriver, hvordan du konkret oplever, at FreeStyle Libre væsentligt (1) afhjælper de varige følger af din nedsatte funktionsevne, (2) i væsentlig grad letter din daglige tilværelse i hjemmet, og/eller (3) er nødvendigt for, at du kan udøve et erhverv. Du kan kontakte din læge om at få foretaget en vurdering af dine behov og hvordan FreeStyle Libre kan opfylde disse. )
    9) Underskrive med NemID, hvorved din indberetning og eventuelle bilag bliver sendt til kommunen.
    10) Er du tilmeldt Digital Post, modtager du en kopi i din digitale postkasse.



    Download tjeklisten her og følg de 10 trin om til hvordan du ansøger: https://freestylediabetes.dk/images/uploads/documents/9380_Abbott_Checklist_velreguleret_diabetes_DK_01_260118_ms.pdf
  • Hvad skal jeg gøre, hvis kommunen afslår min ansøgning om støtte til FreeStyle Libre som et hjælpemiddel?
    Hvis kommunen afslår din ansøgning om støtte til FreeStyle Libre eller vurderer, at et andet hjælpemiddel vil være ”bedst egnet og billigst” for dig, kan du klage til Ankestyrelsen på følgende måde:
    1. Klag til din kommune over deres afgørelse og bede dem om at foretage en genvurdering. Kommunen vil sammen med sin afgørelse skulle vejlede dig om hvordan du kan påklage afgørelsen.
    2. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, skal kommunen videresende din klage til Ankestyrelsen senest fire uger efter, at kommunen har modtaget din klage. Du skal altså ikke selv kontakte Ankestyrelsen. Hvis kommunen ændrer sin afgørelse, vil du modtage brev herom.
    3. Ankestyrelsens afgørelse kan ikke påklages til andre myndigheder. Du kan dog klage til Folketingets Ombudsmand over Ankestyrelsens sagsbehandling eller anlægge sag over afgørelsen ved domstolene.

    Se yderligere vejledning om klager til Ankestyrelsen her: https://ast.dk/for-borgere-med-en-klagesag/din-sag-i-ankestyrelsen/klagevejledning-og-tidsfrister
  • Hvad gøre jeg, hvis der opstår tvivl om, hvorvidt det er regionerne (hospitalet) eller kommunen, der vil skulle bevilge FreeStyle Libre til mig?
    Hvis der opstår tvivl om, hvorvidt det er regionerne, (altså hospitalet), eller kommunen, der vil skulle bevilge FreeStyle Libre til dig, må denne tvivl ifølge Afgrænsningscirkulærets pkt. 4 ikke komme dig til skade. Det vil derfor være den myndighed, der har den tætteste kontakt med dig, der vil skulle levere FreeStyle Libre i påvente af en beslutning. Hvis du er i hospitalsbehandling, vil dette typisk være hospitalet – hvis ikke, vil det typisk være din kommune. Hvis hverken regionen eller kommunen vil stille FreeStyle Libre til rådighed for dig mens et eventuelt afgrænsningsspørgsmål verserer, kan du klage til Ankestyrelsen. Du kan finde klagevejledning her: https://ast.dk/for-borgere-med-en-klagesag/din-sag-i-ankestyrelsen
  • Hvad er Ambulatorisk Glukoseprofil (AGP)?
    Glukosovervågning er en integreret og værdifuld del af diabetesforvaltningen.
    Det giver både patienter og hospitalerne indsigt, så de kan træffe de rigtige beslutninger og hjælpe dig med at opnå bedre glukosekontrol. Ambulatorisk glukoseprofil (AGP) giver et overblik over dine ændrede glukoseniveauer over tid, hvilket gør det muligt for hospitalerne, at se dine mønstre og justere behandlingen herefter.
    AGP’en viser et sammendrag af glukosedata fra flere dage, hvor du har båret FreeStyle Libre-sensoren. Dine aflæsninger samles i en enkelt 24-timersperiode (sammendrag), som giver dig et øjebliksbillede af en “typisk dag”, så du kan se, hvornår du er på vej til at udvikle hypoglykæmi eller hyperglykæmi. Her kan du se målintervallet for din glukose samt din gennemsnitlige daglige glukoseværdi for den periode, hvor data er indsamlet, og ændringerne i denne værdi over en periode på 24 timer.
    AGP gør det muligt, at opnå en hurtig vurdering af glucosestabilitet og giver et øjeblikkelig overblik af kurverne, som muligvis kræver tilrettet behandling
    Det gør det enklere for dig og din læge at følge, kortlægge og tage hånd om dine glukoseværdier og håndtere din diabetes.